Pravna zaščita živali in sankcije za nepravilno ravnanje z njimi

Maja Regoršek Hrovat | 10.12.2015

Ljudje se v današnjem času vedno bolj povezujemo z živalmi. Nekateri jih samo srečujemo na cesti ali v gozdu, nekateri jih dojemajo kot prijatelje ali celo del družine. Prav zato tudi zaščita živali dobiva prav poseben pomen. Pravno varstvo živali izhaja iz spoznanja, da določene vrste zaradi nebrzdanega lova izumirajo. Sprva je bil poudarek pravnega varstva na redkejših vrstah živali, kasneje pa se je razširilo tudi na druge prostoživeče živali in živali, ki jih človek uporablja pri svojem delu ali za njih skrbi.


V Sloveniji je varstvo živali urejeno z Zakonom o zaščiti živali (ZZZiv). Zakon se pri zaščiti živali nanaša na rejo živali, skrb za hišne živali, prevoz živali, izvajanje posegov na živalih, skrb za bolne in poškodovane živali, zakol živali, usmrtitev živali ter izvajanje poskusov na živalih.

Ker se večina od nas srečuje predvsem s hišnimi živalmi sem se osredotočila predvsem na to področje zakonodaje. Zakon določa, da morajo biti živali vsaj enkrat dnevno pod rednim nadzorstvom oskrbovalcev. Prav tako mora skrbnik zagotoviti živali primerno vzgojo ali šolanje, da žival ni nevarna okolici. Rojstvo nezaželenih živali pa mora preprečiti na ustrezen način (osamitev, kontracepcija, sterilizacija ali kastracija).

Če gremo s psom na sprehod, mora skrbnik zagotoviti fizično varstvo tako, da je pes na povodcu. Če pa je žival nevarna, mora biti opremljena z nagobčnikom. Zakon za nevarne opredeljuje tiste živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka.

Zakon zapoveduje, da mora skrbnik nuditi oskrbo bolni ter poškodavani živali, prepoveduje pa določene posege na živalih (odstranjevanje krempljev mačkam, odstranjevanje glasilk živalim, amputacije ali kastracije z elastičnim obročkom, krajšanje uhljev živalim, razen v primeru, če je poseg v korist živali ter krajšanje repom psom, razen, če je poseg v korist živali ali v skladu z pasemskimi standardi).

Preden se odločite za nakup hišne živali, je pomembo, da dobro razmislite ali lahko živali nudite vso skrb, ki jo potrebuje ter da ji lahko zagotovite ustrezen prostor, kjer lahko biva. Tisti, ki prodajate živali bodite previdni, saj je prepovedano prodajanje ali podarjanje hišne živali osebam, mlajšim od 16 let, brez pisne privolitve staršev ali skrbnikov.

Mučenje živali

V Sloveniji pogosto zasledimo zgodbe, ki pričajo o zanemarjanju in mučenju živali. Najpogostejše so zgodbe o živalih, ki bivajo v neustreznih pogojih, namernemu stradanju ter pretepanju živali in krutih pasjih borbah.

Zakon opredeljuje definicijo mučenja kot vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje, ali škodi njenemu zdravju. K mučenju prav tako spada nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali.

Kako ukrepati, če prepoznamo primer mučenja oz. zanemarjanja živali?

V primeru, da okoliščine dopuščajo, je najbolje najprej opozoriti lastnika. Če se lastnik ne odzove na vaše opozorilo in z neprimernim ravnanjem še naprej nadaljuje, se obrnite na veterinarsko inšpekcijo oz. pristojni urad UVHVVR v vaši regiji (Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin). Ob prijavi vaših podatkov ne bodo posredovali lastniku ali drugim osebam, tako da iz tega razloga ne oklevajte pri prijavi. V nujnih primerih (če je žival v življenjski nevarnosti ali se mučenje dogaja na javnem mestu) lahko pokličete tudi policijo.

Sankcije za kršitelje

Ravnanje v nasprotju z Zakonom o zaščiti živali je določeno kot prekršek, za katerega je predpisana denarna globa. V nasprotju z zakonom so sledeča dejanja: organiziranje borb živali, obmetavanje živali s petardami, kamenjem ali drugimo predmeti, zapustitev živali, streljanje živali ne glede na vrsto orožja, lov na divjad v času lovopusta.

Kazenski zakonik (KZ-1) za mučenje živali (surovo ravnanje živali, nepotrebno ravnanje z živalijo) določa denarno kazen ali zapor do 1 leta.

Živali v našem življenju tako ali drugače igrajo zelo pomembno vlogo. Hišni ljubljenčki sami zase ne znajo in ne morejo poskrbeti, zato je naša odgovornost, da poskrbimo za njihovo varnost in preživetje. Pomembno je, da je nedopustnega in nepravilnega ravnanja z njimi čim manj, zato takrat ko ste priča takšnemu dejanju ne obrnite stran ampak obvestite pristojne institucije ali organe, ki bodo poskrbeli, da se takšna dejanja ne bodo ponovila. 

  • 1057
Prikaži vse >
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

pravnica Maja Regoršek Hrovat
Maja Regoršek Hrovat
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×