Pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Cesija (cesijska pogodba)

Cesijska pogodba, odstop terjatve s pogodbo, je pravni posel, s kateri cedent (odstopnik) odstopi svojo terjatev cesionarju (prevzemniku). Bistvena gospodarska namena cesije sta izpolnitev in zavarovanje terjatve.

V postopku cesije »nastopajo« 3 vpletene stranke. To je v prvi fazi cedent (odstopnik), stranka, ki odstopi svojo terjatev drugi stranki, to je cesionar (prevzemnik), saj ima cedent pri cesionarju dolg, katerega želi v celoti ali vsaj delno poplačati iz odstopljene terjatve oziroma od tega zneska, ki ga bo cesionar dobil za plačilo terjatve od tretje stranke (odstopljen dolžnik). Cesijska pogodba se lahko sklene tudi brez obvestila odstopljenemu dolžniku pred sklenitvijo pogodbe.

Slovensko pravo pozna dva posebna tipa cesije, ki se v gospodarstvu pogosteje tudi pojavljata. To je odstop terjatve v izterjavo in odstop terjatve namesto izpolnitve.

Tako pri odstopu namesto izpolnitve cedent (odstopnik) cesionarju (prevzemniku) odstopi terjatev ali njej del namesto izpolnitve njegove obveze. S sklenitvijo cesijske pogodbe, cedentova (odstopnikova) obveznost ugasne do zneska odstopljene terjatve, kar je lahko za cesionarja negativno, če odstopljeni dolžnik ne poravna terjatve, za njo ne odgovarja več cedent (odstopnik), ampak mora na podlagi cesijske pogodbe uvesti sodni postopek za izterjavo terjatve. V primeru, da pa cesionar (prevzemnik) izterja več, kot je znašala terjatev, pa mora cedentu (odstopniku) razliko predati.

V primeru odstopa v izterjavo, cedent (odstopnik) namesto plačila terjatve, cesionarju (prevzemniku) odstopi terjatev zgolj v izterjavo, tako terjatev ugasne šele, če oziroma ko cesionar izterja terjatev. Tako je do tega trenutka cedent (odstopnik) v razmerju do cesionarja (prevzemnika) (ohranja dolžnikovo obveznost). Prav tako mora cesionar (prevzemnik) pri odstopu terjatve v izterjavo vsak presežek, ki ga je izterjal, predati cedentu (odstopniku).

Odstopljenega dolžnika se obvesti, da je prišlo do prenosa terjatev in tako le-ta ve, komu izpolni terjatev. Tako veljavno izpolni cesionarju (prevzemniku), razen če odstopljeni dolžnik izpolni cedentu (odstopniku), preden je izvedel za odstop terjatve. Pri odstopu terjatve v izterjavo pa lahko kljub obvestilu izpolni cedentu (odstopniku) zaradi izjeme splošnega pravila.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×