Pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Dohodnina

Dohodnina je drugi najpomembnejši davek v Republiki Sloveniji, saj v proračun prinaša okoli 30% prihodkov. Z dohodnino so obdavčeni:

  • Dohodki iz zaposlitve (vsako plačilo za opravljeno delo, ki izvira iz pogodbenega razmerja-dohodki iz odvisnega razmerja)
  • Dohodki iz dejavnosti (neodvisno samostojno opravljanje dejavnosti, ne glede na namen – predvsem dejavnosti samostojnih podjetnikov)
  • Dohodki iz osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti (v celoti ali delno vezana na uporabo kmetijskih zemljišč)
  • Dohodek iz oddajanja premoženja v najem in iz prenosa premoženjske pravice (dohodki od najema premičnin, nepremičnin ter dohodki iz naslova avtorskih pravic, izumov, načrtov, …)
  • Dohodki iz kapitala (obresti, dividende, dobiček iz kapitala (nepremičnine, vrednostni papirji, deleži v družbah, ipd).
  • Drugi dohodki (negativna definicija dohodka – obdavčeno vse kar ni izrecno izvzeto)

Z dohodnino naj se obdavči ekonomska moč davčnega zavezanca, ki je le ta razvil  v obdobju 1 leta, ne da bi se pri tem upoštevalo tudi premoženje, ki ga sicer ima. Obdavčeni pa so vsi dohodki, razen tistih, ki so po zakonu izrecno izvzeti. Zakon torej izrecno navaja, kateri dohodki niso obdavčeni (npr.: dediščine, darila,…) vsi ostali dohodki pa so obdavčeni.

Davčni zavezanci za plačilo dohodnine so ločeni na rezidente in nerezidente. Rezidenti so osebe, ki imajo stalno bivališče v Republiki Sloveniji ali bivajo izven Slovenije v povezavi z zaposlitvijo v okviru državnih organov ter tisti, ki imajo običajno bivališče v Republiki Sloveniji. Vsi ostali so nerezidenti, za katere velja omejena davčna obveznost, kar pomeni, da so obdavčeni samo tisti dohodki, ki imajo vir v Sloveniji.

Davčno osnovo predstavljajo dohodki, vendar različno glede na vrsto dohodkov (npr.: delovno razmerje: dohodki, zmanjšani za obvezne prispevke socialne varnosti).  Vsi dohodki, razen dohodki iz kapitala, se seštejejo in predstavljajo davčno osnovo.

Zakon predvideva tudi oprostitve (npr.: socialni transferji, odškodnine, ipd) in olajšave (znižanje davčne osnove). Do olajšav so upravičeni samo rezidenti (izjemoma nerezidenti – 90% dohodkov izvira iz Slovenije). Olajšave so splošna, osebne olajšave (invalidi, osebe po dopolnjenem 65 letu starosti, ipd), posebne osebne (izobraževanje, samozaposleni v kulturi), olajšave za vzdrževane družinske člane, olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje ter posebne olajšave za dohodke iz dejavnosti (vlaganje v razvoj, zaposlovanje ipd).

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×