Pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Rejništvo

Rejništvo je posebna oblika varstva otrok, ki jim je potrebna oskrba, vzgoja in varstvo njihovih pravic, s strani oseb, ki niso njihovi starši. Z rejništvom so otrokom, katerih starši ne morejo skrbeti zanje, omogoči zdrava rast, izobraževanje, skladen osebnostni razvoj in usposobitev za samostojno življenje ter delo.

Rejništvo nastane tako, da otroka da v rejništvo center za socialno delo ali pa starši sami. V obeh primerih, tako oddajo otroka v rejništvo s strani centra za socialno in delo ali staršev, starševske pravice in obveznosti po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne prenehajo.

CSD, da otroka v rejo

Z odločbo, ki jo izdela center za socialno delo, se da otroka v rejo. V primeru, da je potrebno dati v rejo več otrok, ki so bratje in sestre, se center za socialno delo potrudi, da je se otroke da v eno družino, da se jih ne loči. Načeloma je za oddajo otroka v rejo, tudi s strani centra za socialno delo, potrebno soglasje staršev otroka, razen, če je bil otrok staršem odvzet, takrat ni potrebnega soglasja staršev. Ko center za socialno delo odda otroka v rejništvo, si le-ta ob poteku rejništva prizadeva, da se odpravijo vzroki za oddajo otroka v rejništvo in da se lahko otroka vrne staršem v njegovo zdravo okolje.

Rejništvo preneha v primeru, da:

  • je otrok polnoleten
  • je že pred polnoletnostjo zmožen za samostojno življenje
  • če prenehajo razlogi, zaradi katerih je bila potrebna oddaja otroka v rejništvo

Oddaja otroka v rejništvo po starših

Tudi starši sami lahko oddajo otroka v rejništvo, tako moralo starši in oseba, ki je prejela otroka v rejništvo, najkasneje v 1 mesecu po tem, ko je ta oseba otroka sprejela, o tem obvestiti pristojen center za socialno delo. V primeru, da pa tega ne storijo in center za socialno delo to izve, je ta center, kateri to ugotovi, obvezan javiti nastalo situacijo centru za socialno delo, ki je krajevno pristojen, če to ni ta.

Če pri osebi, kateri so starši dali otroka v rejništvo, otroku ni zagotovljen primeren duševni in telesni razvoj, možnost izobraževanja in ni otroku nudena potrebna skrb, je mogoče utemeljeno sklepati, da v danem okolju ne bo dosežen namen rejništva, ukrene center za socialno delo, kar je potrebno za otrokovo korist.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×